ster-heel Created with Sketch. ster-heel Created with Sketch. ster-heel Created with Sketch. ster-heel Created with Sketch. ster-half Created with Sketch. 9.4 Ruim 3475 klantreviews
vinkje-rond-blauw Created with Sketch. Vanaf €75 gratis verzending (NL & BE)*
vinkje-rond-blauw Created with Sketch. Voor 14.00 uur besteld, morgen in huis & Same Day Delivery

In dit kennisbank artikel kom je alles te weten over het snijden van flexfolie of flockfolie met een Silhouette CAMEO snijplotter. We leggen uit wat je nodig hebt en leggen de basis van het ontwerpen en plotten uit. Via ons stappenplan leer je hoe je direct aan de slag kan gaan en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Direct naar:

Silhouette cameo 4 snijplotter snijden

Flexfolie en flockfolie snijden - Wat heb je nodig?

Voordat we gaan beginnen met het snijden van flex of flockfolie kijken we even naar wat je precies nodig hebt. Wil jij eenvoudig transfers uit flexfolie of flockfolie snijden? Dat kan met de Silhouette CAMEO 4 of Silhouette CAMEO Pro snijplotter. Of het nu een logo is voor op bedrijfskleding, een naam en nummer voor op sportkleding of een creatief ontwerp voor jouw kledingmerk. Hiervoor heb je in ieder geval de volgende producten nodig:

Ga je voor het eerst aan de slag met de snijplotter? Dan is het ook handig om de handleiding bij de hand te hebben. Bekijk de Nederlandse handleiding voor de Silhouette CAMEO snijplotter.

Silhouette Studio installeren

Na het uitpakken van de CAMEO snijplotter is het tijd om de ontwerp software te installeren. De CAMEO wordt aangestuurd door de Silhouette Studio software. Silhouette Studio is een krachtige en eenvoudig te gebruiken software waarin je jouw ontwerpen maakt en de plotter instelt.

Tip: lees in dit kennisbank artikel alles over de unboxing en registratie van de Silhouette CAMEO 4 snijplotter

Fijn om te weten, de software is gratis. De belangrijkste functies zijn allemaal te gebruiken in de basis versie. Al bestaan er ook upgrades waarmee je meer kan. Meer hierover leer je in ons kennisbank artikel over de verschillende Silhouette Studio edities.

Wanneer je Silhouette Studio downloadt, installeert en inlogt met jouw Silhouette Account ben je klaar om te starten. De laatste versie van Silhouette Studio is te downloaden via: https://www.silhouetteamerica.com/software

Silhouette studio instellingen

Silhouette Studio pagina instellingen

Wanneer je Silhouette Studio opstart, opent zich direct het werkblad (Design tabblad). Hier creëer je alle ontwerpen. Alle elementen binnen het witte werkblad worden gesneden. Alle elementen buiten de rand van het werkblad zullen niet worden gesneden.

Standaard wordt aan de rechterkant de Pagina-instellingen weergegeven. Hier moet je voor je gaat beginnen een aantal belangrijke instellingen maken. Je kiest hier met welke machine je werkt, of je een snijmat gebruikt en hoe groot de media (flexfolie/ flockfolie) is waar je mee gaat werken.

1. Machine – Hier geef je aan de software aan met welke snijplotter je werkt. Deze staat automatisch ingestelde op de aangesloten snijplotter; in dit geval de Cameo 4. Je kan via de software ook andere snijplotters aansturen. In dat geval verander je hier de machine.
  2. Snijmat – Een belangrijke instelling. Een snijmat gebruik je om materialen die uit één laag bestaan (papier, leer, etc.) door de plotter heen te begeleiden. De snijmat werkt dan als extra drager. Aangezien vellen en rollen flexfolie en flockfolie uit twee lagen bestaan (folie en backing) hebben we voor het snijden geen snijmat nodig. Je kan deze in de doos laten en, belangrijk, zorgt ervoor dat deze instelling op “Geen” staat. Je kan een snijmat wel activeren wanneer je reststukjes folie gaat plotten.
  3. Mediagrootte – Hier bepaal je de afmeting van je werkblad. Het makkelijkst is om deze in te stellen op het exacte formaat van het materiaal waar mee je werkt. Vellen flex- en flockfolie zijn vaak 30 centimeter breed x 50 centimeter hoog. Wanneer je de exacte afmetingen van je materiaal ingeeft weet je precies hoeveel logo’s of teksten je kwijt kan. Zo kan je het meest efficiënt werken.
Tip: staan jouw afmetingen op millimeters en zou je deze op standaard als centimeter willen weergeven? Klik dan op het tandwiel icoon helemaal rechts onderin de software.

Top, nu heb je de belangrijkste drie instellingen gehad. Verder kan je in dit deel de oriëntatie van je werkblad regelen en kan je de afdrukrand en snij marge (de)activeren. De snij marge is handig om altijd te tonen. Ontwerpen moeten binnen deze marge staan, anders kunnen ze niet worden gesneden. Handig van de software: de laatst gebruikte instellingen zullen worden onthouden wanneer je de volgende keer de software opstart.

Ontwerpen maken in Silhouette Studio

Om te ontwerpen in Silhouette Studio heb je een aantal opties. De snelste manier is om aan de slag te gaan met kant en klare designs die je koopt in de Silhouette Store of winkel, zoals we deze in het Nederlands terugvinden. Hier vind je ook alle gratis bestanden die bij de jouw Silhouette machine horen. Alle bestanden die je in de winkel aanschaft kan je terugvinden in de Bibliotheek.

Een andere manier om te ontwerpen is door de teken tools te gebruiken. Dit kan ook in combinatie met klant en klare bestanden. Naast de teken tools kan je via de tekst tools letters en nummer typen. De software laad standaard alle lettertypes in die jij op jouw laptop of pc hebt staan. In de video over standaard ontwerp- en tekst tools hierboven legt Silhouette uitgebreid uit hoe de alle teken tools werken.

Daarnaast kan je uiteraard ook logo's inladen. JPEG en PNG afbeeldingen kan je eenvoudig inladen en snijden. Omdat niet alle afbeeldingen direct snijbestanden zijn moeten deze eerst nog getraceerd worden. Wil jij direct vector bestanden (EPS / AI / PDF) snijden? Dat kan met een van de betaalde upgrades, zoals bijvoorbeeld Silhouette Studio Business Edition.

Tip: het youtube kanaal van Silhouette bevat enorm veel handige video's over de software en de plotter.

Silhouette CAMEO flexfolie inladen

Wanneer je jouw ontwerp klaar hebt staan is het tijd om de folie in de plotter te laden. Onze flexfolie en flockfolie snij je altijd in de matte kant. Wanneer je de folie inspecteert zal je zien dat deze een matte en een glossy kant hebben. De glossy kant in de drager (backing) van de folie. Wanneer je hierin gaat snijden zal je mesje gelijk bot zijn. Je legt dus altijd de matte kant omhoog in de CAMEO snijplotter. Er zijn een aantal punten belangrijk wanneer je de folie in de snijplotter laad. Hierbij onder de 3 belangrijkste.

Toolhouder en mes vastzetten

De toolhouder van de CAMEO is de plek waar je je snijplotter mes of andere tool in doet. De CAMEO heeft plek voor 2 tools. Het standaard mesje dat wordt meegeleverd bij de plotter is de Silhouette AutoBlade. Hiermee snij je onder andere flexfolie, flockfolie en vinyl. Dit mesje gaat in toolhouder 1 (links). Let er op dat je het mesje niet alleen in de toolhouder plaatst maar dat je deze ook vast zet. Dit doe je door door de houder omhoog te drukken, het mesje naar beneden te doen en de houder dicht te drukken tot het rondje groen wordt.

Uitlijning

Mesje goed in de houder? Dan kunnen we de folie inladen. De folie kan je uitlijnen tegen de grijze streep aan de linkerkant. Zorg ervoor dat deze recht over de lijn loopt. Zo zal de folie ook tijdens het snijden recht door de plotter lopen.

Wieltjes

Laatste check: de wieltjes van de snijplotter. De Silhouette CAMEO snijplotter heeft twee wieltjes die er voor zorgen dat de folie door de plotter wordt bewogen (uiterst links en uiterst rechts). Daarnaast heeft de plotter nog twee extra wieltjes die de folie begeleiden (midden). Het is belangrijk om te checken of het meest rechter wieltje voldoende over de folie heen loopt. In veel gevallen is het verstandig om het meest rechter wieltje een klein stuk meer naar binnen te zetten. Dit doe je door de roller stang te ontgrendelen en op het slotje van het wieltje te drukken.

Staat alles goed ingesteld? Leg dan de folie tegen de wieltjes aan en druk op de inlaad knop (pijltje omhoog). De folie zal nu worden ingeladen in de plotter.

Silhouette CAMEO snij-instellingen

Wanneer je de folie in Silhouette CAMEO hebt geladen, klik je op het tabblad STUUR. Op deze pagina zie je het plot-voorbeeld en zie je door middel van dikke rode lijnen waar de plotter gaat snijden.

Check voordat je gaat plotten altijd of je de juiste instellingen voor de folie geselecteerd hebt. Deze juist instellen is de allerbelangrijkste taak voor het snijden. Stel je het mesje te diep in, dan heb je kans dat het mesje bot wordt of afbreekt. Zelfs na één keer snijden. Stel je het mesje te ondiep in dan zal je ontwerp niet goed gesneden worden.

Elk merk en elk type folie heeft zijn eigen instellingen. Dunne flexfolie, zoals bijvoorbeeld STAHLS CAD-CUT Premium Plus of STAHLS CAD-CUT SportsFilm, hebben een lichtere snij-instelling dan dikke flockfolie of bijvoorbeeld glitter flexfolie.

Snij instellingen

Benieuwd naar de juiste instellingen voor onze folies? Bekijk hier alle snijplotter instellingen. Let op, deze instellingen zijn altijd gebaseerd op een nieuw/ scherp mesje. Snij je al wat langer met het mesje of is deze bot? Dan kan het zijn dat je jouw snij-instellingen moet aanpassen. Je kan altijd de staat van je mesje testen door op het knopje “TEST” te klikken.

Handig: in de kennisbank vind je ook een pdf die je kan uitprinten zodat je altijd de juiste instellingen paraat hebt.

Kies bij de instellingen het juiste materiaal. Wanneer je met flexfolie werkt kies je voor de Flex instelling. Die optie Actie staat al standaard op snijden. Afhankelijk van het ontwerp en de machine waar je mee werkt vind je hiernaast snijden nog andere opties. De volgende optie is je Tool keuze. Hier bepaal ik met welk mesje ik werk. Het standaard mesje die bij de CAMEO wordt meegeleverd is de Silhouette AutoBlade. Hiermee kan je zowel flex als flockfolie prima snijden.

Dubbel check alle instellingen. Staat alles goed? Klik dan op de blauwe STUUR knop om je ontwerp naar de snijplotter te sturen. De plotter zal nu direct het mesje gaan instellen en het ontwerp gaan plotten.

Samenvatting: de belangrijkste tips

Textielfolie snijden met een snijplotter als de Silhouette CAMEO hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker niet wanneer je bovenstaande punten goed doorloopt. Hou er ook rekening mee dat hoe meer je zelf gaat testen en snijden, hoe sneller je alles onder de knie hebt. Zo zal je zien dat je met onze folies en de CAMEO eenvoudig professionele textieltransfers kunt maken voor welkkleding, sportkleding en andere textielitems.

Hieronder een laatste kleine samenvatting om je op weg te helpen. Handig om nog een keer duidelijk te hebben wat de belangrijkste tips zijn wanneer je flexfolie of flockfolie gaat plotten. Vergeet dus niet:

• Je werkblad op het formaat van je vel in te stellen (30x50cm)
  • De snijmat uit te zetten wanneer je deze niet gebruikt
  • Je ontwerp te spiegelen voor het plotten
  • Je mesje goed in de tool houder te doen en te sluiten
  • Je snij-instellingen goed te zetten
  • In de matte kant van de folie te snijden
Silhouette cameo 4 snijplotter tool detail

Veel voorkomende problemen

Artikel gelezen en klaar om te gaan. Silhouette CAMEO aan, flexfolie laden en snijden maar! Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk en ga je tegen problemen aanlopen. Met het ontwerpen, met de juiste instellingen vinden of tijdens het snijden. Kleine issues die meestal eenvoudig op te lossen zijn.

Op onze blog staat een must-read artikel waarin we veel voorkomende Silhouette CAMEO problemen hebben verzameld en uitleggen hoe je deze kan tackelen. Wij raden aan alle CAMEO gebruikers aan om deze blog goed door te lezen en erbij te pakken wanneer je tegen problemen aan loopt. Lees hier de blog: Silhouette CAMEO: 3 veel voorkomende problemen (en hoe deze op te lossen).

Veel gestelde vragen

In welke kant van de folie moet ik snijden met de CAMEO snijplotter?

Onze flexfolie en flockfolie snij je altijd in de matte kant. Wanneer je de folie inspecteert zal je zien dat deze een matte en een glossy kant hebben. De glossy kant is de drager (backing) van de folie. Wanneer je hierin gaat snijden zal je mesje gelijk bot zijn. Je legt dus altijd de matte kant omhoog in de CAMEO snijplotter.

Moet ik flexfolie en flockfolie met een snijmat snijden?

Alle materialen die uit twee lagen bestaan (folie + drager) hoeven niet met een snijmat gesneden te worden. Zo ook dus flexfolie en flockfolie niet. Wel kan het handig zijn om een snijmat te gebruiken wanneer je kleine stukjes restfolie wil snijden.

De flexfolie of flockfolie wordt niet goed gesneden. Waar ligt dit aan?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde snijplotter instelling. Check dus altijd of je de juiste instellingen gebruikt. Mocht je wel de juiste instellingen gebruiken dan kan het zijn dat het snijplotter mesje bot is of de snijstrip groeven bevat. Je kan dit snel testen door je mesje of snijstrip te vervangen.

Hoe vaak moet ik het snijplotter mesje en de snijstrip vervangen?

Hoe vaak je jouw Silhouette snijplotter mes of snijstrip moet vervangen is afhankelijk van hoe goed je hier mee om gaat. Wanneer je altijd de juiste instellingen gebruikt, zorgt dat de folie niet vastloopt en de plotter goed onderhoud gaan de mesjes maanden mee. De snijstrip zal in dit geval jaren meegaan. Wanneer je de verkeerde instellingen gebruikt of wanneer de folie een keer vastloopt heb je kans dat je het mesje al eerder moet vervangen.

Meer weten?

Heb je ons kennisbank artikelen gelezen en zou je meer willen weten? Heb je nog vragen over het snijden van flexfolie of flock met de CAMEO? Laat het onze experts weten via de chat, mail of telefoon. Kennisbank artikelen en tips automatisch in je mailbox ontvangen? Wordt lid van onze mailing community.